<< Blog
03-04-2021

10 horrorfilm a 80-as évekből, amik a mai napig nagyon ütnek

Évente több tucat horrorfilm jelenik meg, de a legijesztőbbek még mindig a 80-as évekből származnak. Ezek a klasszikusok ma is borzongással töltik el az átlag nézőt.

Itt most nem az olcsó, lusta, jump scare filmekre kell gondolni, hanem azokra, ahol még kiváló történeteket, maszkokat és effekteket kaptunk másfél, két órán át.

Lássuk a (spoileres) filmlistát, te melyiktől kapnál ma is frászt?


Tágra nyílt elme, 1986 


A filmet Stuart Gordon rendezte H.P. Lovecraft hasonló című, rövid története alapján. Az író egyedi hangulatú sztorijairól volt híres. Különleges, egyedi világot teremtett, amelyben elmerülve az olvasója egyszerre undorodott és vonzódott a leírtakhoz. Gordonnak sikerült megragadnia ezt az érzést és megmutatnia a nézőnek a filmvásznon azt a furcsa világot, amelyben Lovecraft igazán otthonosan mozgott.A Tágra nyílt elme tele van szado jelenetekkel, vérben és gennyben tocsogó, bénácska színészekkel, de a remekül kitalált sztori és a látványvilág együttese odatapaszt a képernyő elé és nem enged el. Tulajdonképpen napokig nem enged el. Kutyaséta közben is csak azt veszed észre, hogy már megint fintorogsz, mert eszedbe jutott egy jelenet a filmből. Igazi újranézős kedvenc!


A légy, 1986 


A film egy feltalálóról szól, akinek az új találmánya egy szörnyeteggé változtatja őt, miután a gép kipróbálása közben nem veszi észre, hogy egy légy is bejutott a masinába. A főszerepet Jeff Goldblum (Jurassic Park, A függetlenség napja) játszotta, a filmet David Cronenberg rendezte, mondhatni ez a film tette fel őket a térképre.

Minden idők egyik legnépszerűbb horrorja lett ez a film, a maszkosokat Oscar-díjjal is jutalmazták a remek munkájuk miatt. Jeff Goldblum egy-egy jelenetéhez öt órán át sminkelték őt, mire elérték a kívánt hatást. A képet elnézve mondhatjuk, hogy megérte ott ülnie a székben, nem igaz?A massza, 1988 


Az első filmet az 50-es években rendezte Steve McQueen, és akkor mutatták be a mozik a nagyközönségnek. A hatalmas sikeren felbuzdulva készült hozzá egy folytatás is. A 80-as években pedig Chuck Russel is feldolgozta a történetet, és újra a vetítővászonra került a film.

Ez se volt kevésbé trutyis és félelmetes alkotás, mint az előzőek. A gondolkodni és érezni képtelen massza egy meteorittal érkezett a bolygóra, és sorra falta fel egy kisváros lakóit. Oh, hogy izgultunk a telefonfülkébe rekedt lányért, de a massza csak jött és jött! Neked melyik volt a kedvenc jeleneted? 


Az elcserélt gyermek, 1980

 

Az elcserélt gyermek Medák Péter rendezésében készült. Jóval csendesebb és lágyabb film, mint a listán szereplő társai. A történetben George C. Scott egy zenészt játszik, aki beköltözik egy hatalmas, kísértetjárta házba. A cselekmény lassan indul be, de a képi világ és a szöveg együtt izgalommal teli, feszült hangulatot teremt végig. A színész a fantasztikus játékával eléri, hogy egy pillanatig se józanodj ki. A helyszín mesés, a történet klasszikus. Esti mozinak tökéletes!

 

Rémálom az Elm utcában, 1984

 

A film Nancy és Freddy nagy csatája. A ronda, torz alak, a kopott, csíkos pulóverében, a hatalmas pengékkel a kezén fiatal tinédzsereket kerget az álmaikban, így akarja saját halálát megbosszulni gyilkosainak gyermekein.

Ma már fintorogva ugyan, de mosollyal a szám szélén nézem ezt a filmet. Nagyon vicces, ahogy az egyik jelenetben Freddy sarokba szorítja Nancyt a kazánházban, fenyegeti, hogy felszabdalja a csapdába esett lányt, erre a következő mozdulatával megvágja saját magát, mire gennyes sebéből férgek másznak elő. Te meg nézel, hogy ezt most miért csinálja? Hát kapd már el vagy valami!

Undorító, gennyes, fröcsögős, véres, dzsuvás film ez is, szó se róla, de képtelenség nem megnézni újra meg újra!


Az örök kedvencek, amiért magammal viszem ezt a filmet: Freddy csilingelő kacaja és a falon átnyúló alakja, a kádban előbukkanó kéz a pengékkel, a franciaágyban elsüllyedő anyuka, a hasvillantó, fiatal Johnny Depp, az ugróköteles gyerekdal és a meglepő befejezés.Ha érdekel, hogy szerintünk melyik öt, 80-as évekbeli film fért még fel a tízes listára, akkor maradj velünk és olvasd el következő blogbejegyzésünket is a témában!

További posztok >>


Próbáld ki online szabadulószobánkat!

Az akasztott ember című játékunk első fejezete ingyenes, fizetési adatok megadása nélkül

Megismerem Kipróbálom
Új verzió érhető el
A frissítéshez töltsd újra az oldalt!