<< Blog
25-04-2021

10 horrorfilm a 80-as évekből, amik a mai napig nagyon ütnek - folytatás

Paranoiás kutatók, misztikus, kampókezű lények, elmebajos férj, kék szemű ördögfajzat. Mindezek szerepelnek legújabb filmes listánkon a 80-as évekből. Olvasd el (kicsit spoileres) összefoglalónkat és nosztalgiázz velünk.

A köd, 1980

 

Antonio Bay, egy csendes, tengerparti kis város. Lakói a település 100 éves ünnepségére készülődnek, amikor különös, paranormális jelenségekre lesznek figyelmesek:

az éjfélkor közeledő, izzó köd, a furcsa halállal halt városlakók, egy hajó, amit pár óra alatt megevett a rozsda, a boncasztalról feltápászkodó hulla.

Ebben a filmben is kiderül, hogy egy ősi átok miatt akarnak elégtételt venni gyilkosaik leszármazottain a hideg, izzó ködben érkező, misztikus lények.


A lassú indulás után együtt izgulunk a rádiós kisfiáért és a nagymamáért a tengerparti házban vagy a papért a nagy jelenetben, mikor egy óriás aranykereszttel próbálja távol tartani a furcsa, kampókezű alakokat a templomba menekült városlakóktól.

Ez egy kissé bizarr, de ijesztő film John Carpenter rendezésében, amit csakis ködös időben lehet újra nézni.

 

A dolog, 1982


Nem volt óriási sikerű film a 82-es évben, valószínűleg a vele egyidőben bemutatott E.T. miatt, de később sokak nagy kedvence lett A dolog. Szintén egy John Carpenter rendezésében készült műről van szó.

A cselekmény egy antarktiszi kutatóállomáson zajlik, ahol egy nap felbukkan két norvég férfi a szomszédos kutatóbázisról, és egy kutyát üldöznek. A nagy kavarodásban és lövöldözésben mindketten életüket vesztik, mielőtt bárkivel is szóba elegyedhettek volna. Az amerikaiak a kutyát egy ketrecbe zárják, ahol az alakot vált és felfal minden más élőlényt, ami vele egy ketrecben van.

Mindeközben a kutatók egy része elindul a másik bázisra, ahol csak egy felperzselt épületet és egy szénné égett holttestet találnak. Kiderül a megmaradt papírokból, hogy a norvég kutatók felfedeztek egy sok százezeréves roncsot, amivel az alakváltó dolog a Földre érkezhetett. Az amerikai tudósok biztosra veszik, hogy ez az élőlény időközben megtanulta, hogy hogyan vegyen fel emberi alakot is.

A filmnek ezen a pontján nem volt megállás az őrület spiráljában. A legénység tagjai paranoiásak lettek, elkezdték egymást lemészárolni, üldözni, közben a rejtélyes élőlény is tette a dolgát.


 

Ez a film mai fejjel is brutálisan jó. Fogalmad sincs, hogy kinek szurkolj, nem tudod, hogy ki lehet a földönkívüli és ki lehet a tudós. Végig izgulod az egész játékidőt és rohadtul megérted, hogy miért az a film vége, ami.

 

Ragyogás, 1980

 

A film, amit szinte mindenki ismer és mindenki tud belőle legalább egy emlékezetes jelenetet mondani. A híres / hírhedt Stanley Kubrick alkotása, ami Stephen King Ragyogás című bestsellere alapján készült. Az író többször is hangot adott annak, hogy szívből utálja a filmet, mert a rendező (szokásához híven) túlságosan is eltért az alapműtől.

„I think The Shining is a beautiful film and it looks terrific and as I’ve said before, it’s like a big, beautiful Cadillac with no engine inside it.” – nyilatkozta egyszer King.

Később született is egy három részes sorozat, ami jobban követte a könyv szövegét, de a kritikusok nem voltak tőle elragadtatva.

És hogy miért emlegettem hírhedtként Kubrickot? Köztudott volt róla, hogy mindig a tökéletességre törekedett és ezért képes volt időt és sok-sok pénzt beáldozni. Ha valamelyik jelenetet nem érezte hibátlannak, akkor akár 127-edjére is képes volt újra felvenni azt. Így került be a Guinness Rekordok könyvébe a Ragyogásból jólismert baseballütős jelenet.

Rengeteg jó jelenet és színészi játék van a filmben, amiért ez egy igazi újranézős mozi lett a listánkon. A rendező tökéletesen használta a hosszú snitteket arra, hogy feszültséget teremtsen. És nem is a látomások vagy a 237-es szoba sötét titka oly megrázó az egészben, hanem a feleség kétségbeesett menekülése az őrült Jack elől.


Szuper werkfilm a legendás ajtó szétveréséről:


 

Gyerekjáték, 1988

 

A történet főszereplője egy játékbaba, akit megszáll egy sorozatgyilkos lelke és miután beköltözik egy szülinapos kisfiú otthonába, iszonyatos gyilkológéppé válik. Oh, a kis Chucky baba a hatalmas, szép, kék szemeivel, hogy ott rohadna meg, ahol van!

Izgalmas, kalandos film, ami kicsit gagyinak tűnik így 2021-ben, de végig tördeled az ujjaidat, hogy mikor kapják már el a kis vörös gengsztert! Drukkolsz a kisfiúnak, az anyukájának és a nyomozónak is. Okkal szerepel a nagy filmek listáján ez a film!


Lesd meg az előzetest! Ilyen egy rendes, spoilermentes beharangozó! Egy kis árnyék itt, egy kis kés ott, a rémpofát meg csak a filmben látod először:


 Poltergeist – Kopogó szellem, 1982

 

A mű az egyik leghíresebb horrorfilmmé vált, bekerült a legek klubjába, nálunk meg a listára.

A filmben egy átlag amerikai család hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást. Egy nap gonosz szellemek elrabolják az egyik gyereket, majd a család életére törnek. Ezután mindenféle paramókusok sietnek a család segítségére és próbálják elűzni a gonosz szellemeket.

Igazi kultjelenet lett a szőke kislány a tévé képernyője és a gyönyörű bohóc, ahogy berántja a kisfiút az ágy alá. Aki a mai napig retteg a bohócoktól, az tuti látta ezt a filmet gyerekkorában.


A Poltergeistből készült még két folytatás, egy remake is 2015-ben, de az eredetit egyik sem tudta felülmúlni.

Listánk első öt filmjét korábbi posztunkban tudod elolvasni.

További posztok >>


Próbáld ki online szabadulószobánkat!

Az akasztott ember című játékunk első fejezete ingyenes, fizetési adatok megadása nélkül

Megismerem Kipróbálom
Új verzió érhető el
A frissítéshez töltsd újra az oldalt!