<< Blog
19-05-2021

Nem ördögtől való a videójáték

Az elhúzódó járványhelyzet komoly mentálhigiénés kihívás elé állította az embereket. Voltak csoportok, akiknek nagyobb kihívást jelentett ez a bő egy év és voltak, akik könnyedebben vették az akadályokat. Nézzük, nekik mitől lehetett könnyebb?

A járvány és a lezárások számos mentális egészségügyi problémát hoztak felszínre. Sok családban megnövekedett a feszültség, akár erőszakos helyzetek is előfordultak. A társas kapcsolatok megszűntek (jobb esetben csak átköltöztek az online térbe), ezért sok embernek meg kellett küzdenie a magány érzésével. Sokunknak pedig a tehetetlenség, a szorongás lett mindennapos.Ezekben az időkben a szerencsésebbeknek csak át kellett alakítaniuk a szokásaikat, új hobbikat, elfoglaltságokat kellett keresniük, nem új munkát és bevételi forrást. A kovász lett az új tamagotchi, az enyémet például Paulnak hívtam. (Egy évig etettem a drágaságot, de szerintem több liszt ment el a növesztésére, mint amennyi kenyeret végül sütöttem belőle.) Az első hullám alatt a fél ország a mute gombot kereste a reggeli meetingeken, a másik fele meg próbálta elmagyarázni az elsős gyerekének, hogy mi a különbség a bennfoglalás és a részekre osztás között. Ebben az óriási katyvaszban akadtak olyanok, akik az online játékok világában találtak rá önmagukra.Egy nemrég megjelent felmérés szerint például azok az emberek, akik a videójátékokat választották a pandémia alatt, úgy érezték, hogy jobb lett a közérzetük. A megkérdezettek 71%-a töltött több időt játékkal, mint a lezárások előtt és 58%-uk nyilatkozta azt, hogy a játékok befolyásolták közérzetüket, többségükre pozitív hatást gyakoroltak.

A felmérést publikáló Matthew Barr szerint ez a vizsgálat segíthet abban, hogy a megszüntesse a videójátékok és a játékosok megbélyegzését. A közbeszédben még mindig tartja magát az a vélekedés, hogy a videójátékoktól antiszociálisak és agresszívek lesznek a fiatalok, és csak az idejüket pocsékolják vele, holott számos tanulmány született már például arról, hogy a PTSD-vel küzdőknek miként tud segíteni egy-egy játék. Ráadásul sok játékos arról számolt be, hogy sokkal fókuszáltabbak és kitartóbbak lettek, valamint társas kapcsolataik is javultak a lezárások alatt a videójátékoknak köszönhetően.


Az ehhez hasonló felmérések segíthetnek abban, hogy ezt a világot és a bennük otthonosan mozgó játékosokat jobban megértsék a kívülállók, és egy árnyaltabb kép után elismerjék a videójátékok előnyeit is.

A saját mikrokörnyezetemben is főleg jótékony hatásait láttam a videójátékoknak. Unokaöcsiknek példásul sokkal természetesebben megy már az angol, mint korábban, a külföldi játékostársaknak köszönhetően. Ráadásul sokkal motiváltabbak voltak egyéb kötelességeik elvégzésében, hogy jusson idejük az online barátokra is.

Ezek után talán nem tűnik olyan ördögtől valónak az online játékok világa. Csak egy kicsit jobban meg kell ismerkedni vele.

További posztok >>


Próbáld ki online szabadulószobánkat!

Az akasztott ember című játékunk első fejezete ingyenes, fizetési adatok megadása nélkül

Megismerem Kipróbálom
Új verzió érhető el
A frissítéshez töltsd újra az oldalt!