<< Blog
22-03-2021

Skócia titokzatos világa

Eltűnt személyek, azonosítatlan holttestek és tündérkoporsók – mindezek szerepelnek Skócia legérdekesebb, megoldatlan rejtélyeinek listáján.

Skócia

Skóciát átjárja a misztikus levegő, a sűrű ködön átszűrődő fények. Dombok és hegyek teszik oly ellenállhatatlanná, de van egy sötétebb oldala is az országnak. Ezt a titokzatos világot tárjuk most elétek egy skót cikk nyomán.


A tündérkoporsók története


Arthur’s Seat hegy

Arthur’s Seat hegy

1836 júniusában öt fiatal fiú nyúlvadászat közben talált rá 17 miniatűr tündérkoporsóra az Edinburgh közelében fekvő Arthur’s Seat (Arthur széke) hegy barlangjában. A palák takarta tárgyak három rétegben feküdtek egymás hegyén-hátán. Mindegyik koporsóban volt egy-egy kis fafigura, egyedi kis ruhácskákban. Senki sem tudja, hogy ki és miért tette a hegy mélyére őket.

Az egyik elmélet szerint a kicsi fabábuk a Burke-Hare gyilkosságok és sírrablók áldozatainak állít emléket. Míg egyesek úgy vélik, hogy boszorkányok használták halálvarázslatokra a faragványokat.

A Burke–Hare-gyilkosságok 1828-ban történtek Edinburghban, amikor két ír vendégmunkás, William Burke és William Hare számos embert megölt, hogy holttestüket anatómiai tanulmányozás céljából eladja.
Kép forrása: Skóciai Nemzeti Múzeum

Kép forrása: Skóciai Nemzeti Múzeum

2014 decemberében vett érdekes fordulatot a történet, amikor a Skóciai Nemzeti Múzeum egy feladó nélküli dobozban, kis kézzel írt levél kíséretében kapott egy, a többihez nagyon hasonló bábut.

A levél utal arra, hogy ez lehet a 18. bábu, illetve idéz Robert Louis Stevenson rövid sztorijából - a The Body Snatcher-ből, amit a Burke–Hare-gyilkosságok ihlettek.


A Mount Stewart-i gyilkosság


Amikor 1866-ban holtan találták Janet Rogers-et a bátyja Mount Stewart-i farmján, akkor a nyomozók hatalmas erőkkel kezdtek bele a gyilkos felkutatásába. A holttestre az áldozat bátyja talált rá vérbe fagyva, miután egy utazás után visszatért a farmra. A nőt egy fejszével verték agyon. Kezdetben egy farmert gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetésével, de az esküdtszék a két napos tárgyalás végén 12 perc tanácskozás után nem találta bizonyítottnak az esetet. A nagy összegű nyomravezetői díj és a hatalmas nyilvánosság sem segített az ügy végére járni.

Úgy tartják, a gyilkosság második áldozata a nő testvére, William volt. A férfi beleőrült az évekig tartó nyomozásba, illetve abba, hogy nem sikerült bizonyítania a farmer bűnösségét és szabadon engedték.

Ez az eset az Egyesült Királyság legrégebbi megoldatlan gyilkossági ügyévé vált. 


Aberdeen kikötői kar rejtélye


1945-ben Aberdeen forgalmas kikötőjének bejáratánál a tengerpart mentén uszadékfákat gyűjtött egy helyi férfi, mikor valami fehéret pillantott meg a part közeli hínárosban. Közelebbről megvizsgálva látta csak, hogy egy levágott emberi karral van dolga. Az ujjlenyomatok megegyeztek egy helyi 17 éves lány, Betty Hadden ujjlenyomataival. A városban azt pletykálták, hogy a lány előszeretettel járt le a kikötőbe, ahol gyakran magára vonta a matrózok figyelmét és ez lehetett a veszte. A holttest többi részét soha nem találták meg, ahogyan a gyilkost sem.


A Flannan-szigeteki világítótorony titka


Amikor 1900. december 15-én a Hesperus hajó a szigetek mellett, rossz időjárási viszonyok között haladt el, akkor a hajó kapitánya úgy döntött, hogy kikötnek a közeli Leith városában. A kapitány furcsállotta, hogy a világítótoronynak nem működött a fényjelzése és a kikötésnél sem fogadta őket egy toronyőr sem a háromból. A partraszállás után fáklyával és síppal próbált jelezni, de semmi választ nem érkezett.

Miután továbbra sem láttak mozgást, a legénység egyik tagja elindult a toronyhoz. Meglepődve tapasztalta, hogy az ajtó tárva-nyitva volt és a kabátok közül kettő hiányzott a fogasról. Az emeletre felérve, a konyhában az asztalon félig megevett étel és egy felborult szék fogadta, mintha valaki sietve ugrott volna fel helyéről. A torony átkutatása után sem leltek a toronyőrökre. A kapitány keresést rendelt el ezután, de ez eredménytelenül zárult.

Flannan-szigeteki világítótorony

Flannan-szigeteki világítótorony

Számos mendemonda kering azóta is az eltűnt toronyőrökről. Az egyik legvalószínűbb, hogy a három férfit egy nagy hullám sodorhatta le a sziklákról viharos időben, de egyesek szerint kalózok vagy földönkívüliek vitték el őket. Vannak olyan emberek, akik a szigetet járva ma is a három férfi nevét hallják a szél zúgásában.


A „bibliai János” története


Bible John-ként vált hírhedté az a skót sorozatgyilkos, aki a 60-as években szedte áldozatait Glasgow-ban. Akkoriban három fiatal nőt találtak holtan a város utcáin. Az áldozatok 25 és 32 év közöttiek voltak. Mindegyiket megerőszakolták és megfojtották a saját harisnyájukkal. Táskájukat elvették és részben vagy teljesen megfosztották őket ruháiktól. A három nőben egy dolog volt közös, hogy mindannyian a Barrowland-i bálteremben találkoztak a gyilkosukkal.

Díszfényben a Barrowland Ballroom bejárata

Díszfényben a Barrowland Ballroom bejárata


Az elkövetőt soha nem sikerült azonosítani, becenevét egy tanúvallomás miatt kapta, miszerint a tettes az Ószövetségből idézett áldozatának.

David Wilson kriminológus írt később egy könyvet arról, hogy szerinte miért Peter Tobin, skót sorozatgyilkos lehetett Bible John. Szerinte a korábbi fantomrajzok meglehetősen hasonlítottak Tobin fotóira, továbbá 1969-ben, mikor Tobin elköltözött Glasgow-ból, a gyilkosságok befejeződtek. Egyéb hasonlóság volt: a szemtanúk elbeszélése szerint a gyanúsítottnak egy foga hiányzott a szájának a jobb felső felén és fogorvosi feljegyzések bizonyítják, hogy Tobinnak a 60-as évek végén eltávolították egy fogát. A rendőrség nem kommentálta az egybeeséseket.


Skóciai történetünk folytatódik. Maradj velünk és olvasd el a következő részt is!

További posztok >>


Próbáld ki online szabadulószobánkat!

Az akasztott ember című játékunk első fejezete ingyenes, fizetési adatok megadása nélkül

Megismerem Kipróbálom
Új verzió érhető el
A frissítéshez töltsd újra az oldalt!