<< Blog
22-03-2021

Skócia titokzatos világa - folytatás

Eltűnt személyek, azonosítatlan holttestek és tündérkoporsók – mindezek szerepelnek Skócia legérdekesebb, megoldatlan rejtélyeinek listáján.

Skócia
Ha lemaradtál ez első részről, olvass vissza és te is megismerheted Skócia sötétebbik oldalát.


A Mrs. MacRae rejtély


Renee MacRae és kisebbik kisfia invernessi otthonukat elhagyva útnak indultak Renee nővéréhez Kilmarnockba, hogy meglátogassák az egyik hétvégén. Egy buszvezető a Dalmagarry út egyik pihenőjében nagy füstöt látott és értesítette a hatóságokat. Mire a rendőrök kiértek, a kocsi teljesen kiégett. Nem találtak benne senkit, csak egy vérrel átitatott lábtörlőt, amiről később kiderült, hogy MacRae-é volt.

1976-ban veszett nyomuk

1976-ban veszett nyomuk


Hatalmas kutatásba kezdtek a skót rendőrök, hogy megkeressék az eltűnt személyeket, de nem találtak nyomokat. Így arra a következtetésre jutottak, hogy az anyát és a kisfiát meggyilkolták. Úgy vélték, a tettes gondosan kitervelte a gyilkosságot, hogy nyomok nélkül tüntethesse el a holttesteket. Egyes szemtanúk láttak arrafelé egy férfit, aki egy juhnak gondolt valamit vonszolt nem messze az autótól. A rendőri jelentések szerint Mrs. MacRae báránybőr kabátot viselt eltűnésének napján.

A nyomozás során fény derült Mrs. MacRae titkos életére is. Eltűnésének évében, 1976-ban már külön élt férjétől. Aznap idősebb fiát le is adta a fiú édesapjánál és úgy indult útnak nővéréhez. Legalábbis a férje így tudta. Azonban Renee barátnője elmondta a nyomozóknak, hogy Mrs. MacRae aznap a szeretőjéhez és egyben férje egykori kollégájához, William-hez tartott a kisebbik fiával, aki történetesen az ő vérszerinti gyereke volt. A szerető elismerte a viszonyukat, de tagadta, hogy köze lett volna a nő eltűnéséhez.


Gyilkosság a küszöbön


Különös gyilkosság történt 17 évvel ezelőtt Nairn-ban. A bankár, Alistar Wilson-t otthonának küszöbén lőtték le. A nagy rendőri erőfeszítések ellenére sem találták meg a gyilkost. Wilson gyerekei immáron 17-19 évesek, de még mindig nem tudják, hogy apjuknak aznap miért kellett meghalnia.

A Wilson házaspár egy novemberi estén épp lefektette a gyerekeket aludni, mikor valaki csengetett hozzájuk. Az ajtót a bankár felesége, Veronica nyitotta ki a gyilkosnak, aki név szerint a férjét kereste. A nő felment az emeltre, hogy szóljon Alistar-nak. A gyilkos egy kék borítékot adott át a férfinek, aztán leadott három lövést, majd elmenekült, de a levelet magával vitte. Soha nem derült ki, hogy mi volt benne.

A gyilkos fegyvert 10 nappal később, pár utcával arrébb találták meg a csatornában. A rendőrség elárulta, hogy a fegyver, amivel a bankárt megölték, az egy ritka, a 20-as években német fegyvergyárban készült C.G. Haenel Waffen pisztoly volt. Olyan, amire gyakran női fegyverként hivatkoztak, nem egy tipikus gengszterfilm kellék.


Az ismeretlen gyermek


1971-ben májusában egy postás és fia a Tayport-i tengerparton sétáltak, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy babát mosott a partra a víz. Közelebbről megvizsgálva látták, hogy egy 3 év körüli, pizsamába öltöztetett kisfiú teste volt. Semmi nem utalt arra, hogy a gyermek erőszakos halált halt volna. Folyamatos és hatalmas híradások ellenére senki sem jelentkezett, hogy azonosítsa a kisfiút. Számos elmélet született a kisfiú rejtélyes haláláról, köztük az, hogy a család nem tudta fedezni a gyerek temetésének költségeit és egyszerűen a vízbe dobták.


Tayport lakosai végül pénzt gyűjtöttek és helyben, tisztességesen eltemették a kisfiút. Sírjánál évente egyszer a képviselők tiszteletüket teszik.

A sírkövére ezt írták: Skócia népe állíttatta az ismeretlen gyermek emlékére.


A Maille Brézé története


1940. április 30-án délután, amikor a Maillé Brézé francia hadihajó lehorgonyzott a skót Greenock mellett, karbantartás közben egy torpedócső meghibásodott és egy torpedót indított a fedélzetre, ami a hajó hátsó felében okozott súlyos károkat. Az üzemanyagtartályok lángba borultak, de szerencsére nem robbantak be. A legénység egy része a robbanásveszély miatt elhagyta a hajót, kivéve azokat a tengerészeket, akik a sérült hajórészben rekedtek.

Bő egy óra elteltével pár matróz visszatért a fedélzetre, hogy segítsenek bajba jutott társaikon és elárasszák vízzel a lángoló hajótestet. Sajnos a hajó hamar süllyedni kezdett és rengeteg ember csapdába esett a hajótestben.


A balesetben 37-en meghaltak és 47-en megsebesültek. Soha nem derült ki, hogy miért működött rosszul a torpedócső aznap.


A Drumbeg roncs rejtélye


A sutherlandi Drumbeg közelében a tengerfenéken ismeretlen hajóroncs darabokat fedeztek fel. Három ágyú és egy erősen sérült fatest maradt meg, de a régészek nem tudták kitalálni, hogy mi lehet a romhalmaz története. A helyi halászok a 90-es évek óta ismerik a roncsot, de nincsenek történelmi adatok arról, hogy arrafelé milyen hajó közlekedhetett. Az egyik elmélet szerint a hajó a holland Kelet-Indiai Társaság tulajdonában állhatott. A kutatók szerint a legénység egésze vagy nagy része túlélhette a hajóbalesetet, de erre konkrét bizonyítékokat nem találtak.


További posztok >>


Próbáld ki online szabadulószobánkat!

Az akasztott ember című játékunk első fejezete ingyenes, fizetési adatok megadása nélkül

Megismerem Kipróbálom
Új verzió érhető el
A frissítéshez töltsd újra az oldalt!